Nieuws

Dinsdag 24 april 2018

Yesss! Zomer! Heb jij de hele dag de tijd om in de zon te zitten?

 
Feiten en fabels over zonnebrand!

Jeeeuy! Zomer! Heb jij tijd om de hele dag in de zon te zitten? Ik niet helaas...maar als ik dan een dagje ga genieten, wil ik dat ook verantwoord doen en toch een mooi kleurtje krijgen. Ook mijn dochtertje van bijna twee houdt van de zon, maar hoe zit dat nou met zonnebrand en tere kinderhuidjes? Wat zijn nu de fabels en wat zijn de feiten over zonnebrand? Met mijn alweer ruim 15 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, weet ik inmiddels veel over de huid. Sommige dingen zijn dan ook heel logisch voor mij, maar ik blijf dezelfde vragen krijgen van klanten. Daarom ben ik op onderzoek uit gegaan en heb alles even op een rijtje gezet voor jullie.

 

1. Als je bruin bent, hoef je je niet in te smeren = FABEL

Mensen met een lichte huid en sproetjes verbranden sneller dan mensen met een donkere huid, maar iedereen moet zich insmeren om zich te beschermen tegen de zon. Zelfs mensen met een hele donkere huid kunnen verbranden. Vooral in de middaguren is de zon het schadelijkst, dus bescherm je huid goed!

 

2. Zon is goed voor je = FEIT

Jazeker! De vitamine D die we aanmaken is voor 85% afkomstig van de zon. Minimaal een kwartiertje per dag zou je in de zon moeten gaan zitten, dit is echt gezond voor je! Kinderen onder de vier jaar maken te weinig vitamine D aan door de zon en voeding, dit vul je aan door een tabletje of druppels. Zon geeft ons energie en warmte, heerlijk toch! 

 

3. Waterproofcrème hoeft minder vaak opgebracht te worden = FABEL

Een waterproofcrème is iets beter bestand tegen het water, als je deze goed hebt laten intrekken. Net smeren voordat je het water ingaat heeft dus niet zo veel zin. Maar ook voor een waterproofcrème gelden de regels dat je om de zoveel tijd moet smeren. Meestal bevat een waterproofcrème wel meer zink, waardoor deze een witte waas kan achterlaten, niet zo charmant als je net het water uitkomt :) 

 

4. In een zonnebrandcrème van vorig jaar zijn de filters minder werkzaam = FEIT

Zonnebeschermingsproducten zijn seizoensgebonden en bevatten een houdbaarheidsdatum. Mijn advies is om je zonnebrand maar één seizoen te gebruiken en daarna weg te gooien, want na opening gaat de filter achteruit. Het risico is te groot om het volgend jaar de crème te smeren en te verbranden. Tip: Als je met vriendinnen op vakantie gaat, koop dan samen de zonnebescherming of koop kleine verpakkingen.

 

5. Een SPF beschermt ook tegen rimpels = gedeeltelijk FABEL, soms een FEIT

De beschermingsfactor SPF 15 of 50 duidt de bescherming tegen UVB-stralen aan. Dit zijn de stralen die ervoor kunnen zorgen dat je huid verbrandt. Daarnaast zorgen UVA-stralen voor het sneller verouderen van je huid en geven ouderdomsvlekjes en rimpels. De meeste zonnebrandcrèmes hebben de laatste tijd naast een SPF-aanduiding, een rondje met UVB en met UVA. De zonnelijn van Mary Cohr heeft deze aanduiding, dus beschermt je huid ook tegen rimpels. Zo kunnen we mooi bruin worden!

 

Conclusie

We gaan dagelijks minimaal 15 minuten naar buiten en genieten van de zon. Smeren ons een half uur vooraf in met een factor 15 tot 50 en herhalen dit elke paar uur. De zonnebrandcrème van vorig jaar gooien we weg en we kopen nieuwe (kleine) tubes met UVA- en UVB-bescherming. De kinderen gebruiken hun eigen zonnebescherming, eventueel op biologische basis met een minimale SPF 30. Oh ja, en een zonnecrème mag lekker ruiken dames! Mmm...geniet van de zon deze zomer.

 

Geschreven door Bianca Poulich eigenaresse van Pure Beautycenter 
Share this article